[Latest News][6]

Android
Apple - İOS
Aşk & Sevgi
Eğitim
Film & Sinema
Genel Kültür
Müzik Dünyası
Oyun Tanıtımı
Oyunu Scriptleri
Programlama Dersleri
Sağlık Makaleleri
Spor Genel
Teknoloji Haberleri
Web Dersleri
Web Dizayn - Grafik
Web Scriptleri
Web Temaları
Yemek Tarifleri

Featured Post

C SHARP – FORM APPLİCATİON UYGULAMA İNDİRME SİMÜLASYONU

Bu ufak örnekte ilk formda seçilen radio button’un cheched change özelliğini kullanarak ikinci forma ilk formda seçilen değer public bir değ...

InDesign nedir, ne işe yarar?

InDesign, Freehand benzeri bir program dersem herhalde yanılmış olmam. Ancak tabi anlaşılması için öyle söylüyorum. Çok sayfalı dergi, gazete, kitap çalışmalarınızda son sürümüyle birlikte işinize çok yarayacak müthiş özelliklere imza atmış Adobe. Zaten Macromedia'yı satın aldıktan sonra FreeHand'in gelişimini durdurdu, bütün ağırlığını InDesign'a yönlendirdi, çok da iyi oldu. InDesign ile Freehand'i kıyaslamak imkansız, çünkü çok daha gelişmiş bir yazılım.

InDesign'da çok sayfalı çalışmalarınızı rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için gereken tüm kolaylıklar seferber edilmiş. InDesign kullanırken bir Microsoft Word kullanır gibi rahat hissediyorsunuz kendinizi. Menüleri çok karmaşık değil, biraz alıştıktan sonra hemen adapte oluyorsunuz. Diğer Adobe programlarıyla ilgili biraz bilginiz ve tecrübeniz varsa bu süreç daha hızlı oluyor.

Sanalkurs E-Dergi profesyonel arkadaşlarımızca 2. sayıdan bu yana InDesign'da hazırlandı. InDesign'da hazırlanmış bir çalışmayı zaten eğer dergiye göz atmışsanız görmüşsünüz ve neler yapılabileceğini az çok fark etmişsiniz demektir.

Türkiye'de şu anda InDesign'a bir geçiş süreci başladı. Firmalar yavaş yavaş InDesign programına geçiyorlar, ancak tabi hala Freehand 9, 10 ve MX sürümünde ısrar edenler de var. Çalışma gönderirken "Freehand 9 sürümünde export edip gönderebilirseniz iyi olur" diyen firmalarla halen karşılaşıyoruz. Bu da Türkiyemizde yeniliklere karşı tam olarak açık olmadığımızın bir göstergesi. İnşallah tüm dünya bu konuda kendini aşarken bir yerimizde saymaya devam etmeyiz.

Kısaca InDesign'ı tanıtmaya çalıştım ama daha çok bir serzeniş oldu galiba. Ancak InDesign ile ilgili yeni ve önemli bazı özellikleri de belirtmek istiyorum, ki bunlar size program hakkında daha fazla bilgi verecek ve neler yapılabildiğini az çok yansıtacaktır. İşte tespit edebildiğim kadarı ile CS3 sürümünden bazı özellikler ve yenilikler:


Bazı Yenilikler

- Efektler bölümünde Photoshop benzeri efektleri doğrudan sayfa mizanpajında deneyebiliyorsunuz. Eklediğiniz nesnelere karıştırma modları, saydamlık vs. ve diğer efektleri uygulayabiliyorsunuz. Ve kolayca yeniden kullanmak, paylaşmak için efektleri nesne stilinin bir parçası olarak kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca, geçiş yumuşatma efektleri de var, bunlar çok kullanışlı, çok da hoş etkiler veriyor.

- Eklediğiniz resimlerin etrafını metinlerle sarabiliyorsunuz. Hem de tek bir tuşla. Mesela bir resim eklediniz; tek bir tuşa basarak o sayfada yer alan yazının resmin etrafını sarmasını sağlayabiliyorsunuz.

- Birden fazla dosya import edebiliyorsunuz. Birçok formatı da destekliyor. (PSD, AI, EPS...dahil)

- Sayfaları önizleme paneli iyice geliştirilmiş. Çoklu sayfalı bir çalışmada işe yarıyor.

- Web tasarımcılar bilir, CSS tarzı bir uygulama aynen InDesign içinde de yer alıyor. Önceden belirlediğini stilleri her sayfaya uygulayabiliyorsunuz. Stili değiştirdiğinizde o stili kullandığını tüm sayfalar anında değişiyor. Stiller konusu çok geniş bir konu tabi. Bir çok konuda stil belirleyebiliyorsunuz; tablolar, hücreler, karakterler, paragraflar, fontlar vs.

- Ayrıca XHTML olarak dışarı aktarabiliyorsunuz, harici bir CSS'ye de eşlenebiliyormuş, ama ben denemedim. Tabi kullanacağınız amaca bağlı olarak.

- Word'ten aşina olduğumuz üstbilgi, altbilgi, sayfa numaraları gibi unsurları InDesign içinde rahatlıkla tek biçimde kullanabiliyoruz. Bölümlere göre başlıklar, sayfa numaraları da böylece mümkün hale geliyor.

- Yine Word bilenler için aşina olan bir özellik: Madde imleri, numaralı ve işaretli listeler işlerinizi oldukça kolaylaştıracak.

- Bul/Değiştir özelliği güçlendirilmiş. Çok daha etkili arama ve değiştirmeler için gereken takviye yapılmış.

- Tabi son Adobe paketinin en güzel yanlarından biri de menülerin özelleştirilmesi. Bu özellik InDesign'da da aynen mevcut.

Freehand'çilerin artık yavaş yavaş InDesign'a geçme vakti geldiğini düşünüyorum. Daha rahat, daha kolay bir tasarım ve hızlı çalışmalar için Indesign diyorum. Kolay gelsin.

About Author Mohamed Abu 'l-Gharaniq

when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search